ВИСТАВКИ: Володимир Дальський. "Осяйний талант"

 

Фото | Біографія

На головну сторінку

 

Віктор Івченко (1912 – 1972)

до 100-річчя від дня народження

Віктор Іларіонович Івченко народився в містечку Богодухів 9 листопада 1912 р. Навчаючись в автодорожньому технікумі у Харкові, брав участь у роботі Богодухівського ТРОМу (театру робочої молоді), тоді ж захоплювався кіно, малював плакати до кінофільмів. Після закінчення у 1937 р. Київського державного музично-драматичного інституту ім. Лисенка (після реорганізації – театрального інституту ім. І.Карпенка-Карого) В. Івченко отримує призначення до театру ім. М. Заньковецької у Запоріжжі.

У 1944 р. театр переводять до Львова. Львівський період – час зрілості Івченка-театрального режисера. В 1950 р. за творчу роботу в театрі він отримує звання заслуженого артиста Української РСР.

У 1953 р. вже відомий театральний режисер переходить у кіно — на Київську кіностудію художніх фільмів. З кінорежисером І.Шмаруком він ставить стрічку «Доля Марини», помітну в українському кіномистецтві 1950-х рр. як одне з перших звернень до проблем приватної сфери життя.

Наступним гучним фільмом став «Надзвичайна подія», заснований на документальному матеріалі. В «Надзвичайній події» основним об’єктом зображення стала психологія людей в екстремальній ситуації.

Фільми «Іванна» і, особливо, «Гадюка» – це дослідження такої важливої в радянській культурі теми, як злам у свідомості, формування «радянської людини» – далеко не завжди легке і безболісне. За «Гадюку» режисер у 1967 р. перший з кінематографістів став лауреатом Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка.

Кіноверсії сценічних творів – «Назар Стодоля» Т.Шевченка і «Лісова пісня» Лесі Українки – окрема сторінка у творчій біографії режисера. «Лісова пісня» увійшла до числа найкращих вітчизняних екранізацій.

Значущим є і внесок В. Івченка - педагога. Він став одним із організаторів кінофакультету Київського театрального інституту (тепер — Національний університет театру, кіно і телебачення ім. І.Карпенка-Карого ). Учнями В. Івченка були провідні майстри українського кіно І. Миколайчук, Р. Недашківська, Б. Брондуков та інші.

Фільмографія

  • «Доля Марини» (1953 р., з І. Шмаруком)
  • «Назар Стодоля» (1954 р.)
  • «Є такий хлопець» (1956 р.)
  • «Надзвичайна подія» (1958 р., 2 серії. Друга премія на II Всесоюзному кінофестивалі 1959 р. в Києві)
  • «Іванна» (1959 р. Друга премія на III Всесоюзному кінофестивалі 1960 р. в Мінську)
  • «Лісова пісня» (1961 р.), «Здрастуй, Гнате!» (1962 р.)
  • «Срібний тренер» (1963 р.)
  • «Десятий крок» (1967 р.)
  • «Гадюка» (1965 р. Державна премія України ім. Т. Г. Шевченка, 1967 р.)
  • «Падав іній» (1969 р.)
  • «Шлях до серця» (1970 р.)
  • «Софія Грушко» (1971 р.)

див. також: ПЕРСОНАЛІЇ - Віктор Івченко".

На головну сторінку



 

 


Хостинг сайту «Дата-центр Nerus.com»